Autoworld, een museum over auto’s in Brussel

Honderden oldtimers van het begin van de automobiel tot het heden, uitvoerige achtergrondinformatie en talloze boeiende thema’s over alles wat met auto’s te maken heeft. In Autoworld vind je het allemaal. Dit museum is te vinden in een van de meer dan een eeuw oude tentoonstellingshallen in het het Jubelpark.

Autoworld is een groot museum

Autoworld is een groot museum, foto door Varech

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Autoworld komt voort uit de verzameling van Ghislain Mahy. Vanaf het moment dat hij zijn eerste T-Ford kocht in 1944, verzamelde deze door auto’s geobsedeerde Belg bijna duizend wagens. Een deel van deze collectie werd in 1986 in Brussel tentoongesteld door het openen van het museum Autoworld. De rest van Mahy’s verzameling staat in het museum Mahymobiles in Henegouwen. Autoworld in Brussel heeft de eigen verzameling sinds de opening ook gestaag uitgebreid.

Wat is er te zien en te doen?

Hoewel je in Autoworld terecht kunt voor enorm veel achtergrondinformatie, zijn het natuurlijk de vele honderden auto’s waar je voor komt. De verschillende verzamelingen zijn onderverdeeld in thema’s. Zo zijn er bijvoorbeeld de meer dan 200 oldtimers van de oorspronkelijke collectie van Mahy. Hieronder bevinden zich behalve personenwagens ook motors, vrachtwagens, motorblokken, radiatoren en zelfs historische benzinepompen.

Een Belgische sportwagen van Fabrique Nationale uit 1925

Een Belgische sportwagen van FN uit 1925, foto door André Ritzinger (CC BY 3.0)

Ook interessant is de tentoonstelling over de oorsprong van de automobiel. Hier komen de verhalen van pioniers in de autowereld zoals Gottlieb Daimler, Carl Benz en Emile Levassor aan bod. Verder zijn er collecties met koetsen en carrosserieën, auto’s van Belgische bodem, luxueuze wagens van vorsten en staatshoofden, en ook een ruime verzameling elektrische en hybride wagens. Iedere verzameling wordt uitvoerig en op onderhoudende wijze ondersteund met tekst, foto’s, videomateriaal en informatieschermen.

Een Mercedes-Benz 300S uit 1952

Een Mercedes-Benz 300S uit 1952, foto door abxbay (CC BY-SA 4.0)

In de wereld van de automobiel heeft de autoracerij altijd voorop gelopen met nieuwe technologische ontwikkelingen. Het zal dus ook niet als een verrassing komen dat een deel van Autoworld gewijd is aan de racerij. Hier kun je meer leren over de verschillende raceklassen, het maken van pitstops en racelegendes zoals Michael Schumacher, Ayrton Senna en België’s eigen Jacky Ickx.

Een oude Belgische brandweerwagen

Een oude Belgische brandweerwagen, foto door Thomas Quine (CC BY 2.0)

Tot slot is er nog een educatieve zone. Dit is een deel van het museum dat gesponsord wordt door enkele grote automerken. Het doel is kinderen en jongeren enthousiast te maken voor autotechniek om op deze manier toekomstige autotechnici aan te trekken. Hoewel duidelijk gericht op een jong publiek, is dit onderdeel ook voor oudere bezoekers onderhoudend genoeg.

Bereikbaarheid

kaart Autoworld Brussel

Autoworld (A op de kaart) ligt samen met enkele andere grote musea in het Jubelpark. Het is prima te aflopen vanaf zowel metrostation Schuman (1) als station Merode (2) aan weerszijden van dit park. Metrolijnen 1 en 5 doen beide stations aan.

Verder lezen

Kijk ook eens op de officiële website van Autoworld. Twee andere musea die zich in het Jubelpark bevinden zijn het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.