Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal

Lucky Luke, Nero, Kuifje, Suske en Wiske; ook in Nederland zijn Belgische strips razend populair. In het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal, vaak het Belgisch Stripmuseum genoemd, kom je alles te weten over de rijke geschiedenis van het Belgische stripboek. Ook kun je even rustig in de bibliotheek plaats nemen om enkele strips te lezen.

Heel veel stripboeken

Heel veel stripboeken, foto Michel wal (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Het stripmuseum is gevestigd in een stijlvol gebouw in de art nouveau-stijl. Het werd in 1905 ontworpen door Victor Horta, een van de meest vooraanstaande architecten van België. Het stripmuseum liet vervolgens bijna een eeuw op zich wachten. Het was namelijk in 1989 dat het mede door de inspanningen van enkele bekende Belgische striptekenaars in dit gebouw geopend werd in aanwezigheid van de Belgische koning en koningin.

Wat is er te zien en te doen?

België kent met ruim 700 bekende striptekenaars de meeste striptekenaars per vierkante kilometer ter wereld. Hierdoor kunnen dus niet alle tekenaars in het museum evenveel aandacht krijgen. Enkele van de bekendste hebben echter hun eigen permanente tentoonstelling. Denk dan onder meer aan:

Kuifje, Kapitein Haddock en Professor Zonnebloem

Kuifje, Kapitein Haddock en Professor Zonnebloem, foto Thomas Quine (CC BY 2.0)

Daarnaast tref je in het stripmuseum ook tijdelijke tentoonstellingen aan over bijvoorbeeld een bepaalde striptekenaar, een bepaald genre of een thema. Ook zeker interessant is de exhibitie over hoe stripboeken gemaakt worden. Verder is er een zaal met kostbare, originele striptekeningen en is er een bibliotheek met een leeszaal en studieruimte. Tenslotte beschikt het museum nog over een ruimte die gewijd is aan de Belgische tekenfilm die het wat populariteit betreft toch moet afleggen tegen de veel bekendere Belgische strips.

Het stripmuseum bezoeken

Je kunt het stripmuseum zonder afspraak bezoeken. Wil je een informatieve, op maat gemaakte rondleiding? Dan is dit mogelijk tegen extra bijbetaling. Wel is het dan nodig de rondleiding van tevoren aan te vragen. Meer informatie hierover vind je op de website van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal.

Bereikbaarheid

kaart Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal Brussel

Het Stripmuseum (A op de kaart) ligt meteen in het centrum van Brussel. Je kunt het beste tramlijnen 92 en 93 nemen naar halte Congres (1), vanaf waar je via de Oratoriënberg om een groot kantoorcomplex heen moet lopen om het museum te bereiken. Metrolijnen 2 en 6 nemen naar station Kruidtuin (2) en daarna de brede Pachecolaan volgen is ook een goede optie.

Verder lezen

Andere bezienswaardigheden op loopafstand van het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal zijn de Kruidtuin, de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.