Brussels Museum van de Geuze

Houd je gewoon van Belgisch bier of wilde je altijd al eens een kijkje nemen in een historische bierbrouwerij? Dan is het Brussels Museum van de Geuze een leuke toeristische attractie. In het museum, dat onderdeel uitmaakt van Brouwerij Cantillon, krijg je alles te weten over het brouwen van lambiekbier. Proeven van deze speciale Belgische biersoort behoort ook tot de mogelijkheden.

De ingang van het museum

De ingang van het museum, foto door Bernt Rostad (CC BY 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Brouwerij Cantillon is een ambachtelijke brouwerij uit 1900 die zich richt op het brouwen van lambiekbier. Dat is een speciaal soort bier dat ontstaat door gisting met gisten die voorkomen in de buitenlucht in de vallei van de Zenne, de rivier waar Brussel aan gelegen is. Deze erg oude biersoort bestaat al sinds de middeleeuwen.

Je leert alles over het bier brouwen

Je leert alles over het bier brouwen, foto door Bernt Rostad (CC BY 2.0)

Het bijzondere aan Brouwerij Cantillon is dat de werktuigen, het brouwproces en de machines sinds de oprichting van het bedrijf precies hetzelfde zijn gebleven. Ook het bier en natuurlijk de smaak zijn dus nog exact zo als meer dan een eeuw geleden. Dit maakt een bezoek aan het Brussels Museum van de Geuze vanuit historisch perspectief erg interessant. De brouwerij is vandaag de dag nog altijd in handen van de nazaten van bierbrouwer en oprichter Paul Cantillon.

Wat is er te zien en te doen?

In het kleine museum kun je in de eerste plaats meer leren over de verschillende biersoorten. Er zijn namelijk talloze verschillende soorten lambiekbier. Zo is er kriek dat met kersen gemaakt wordt en faro waaraan kandijsuiker is toegevoegd. Frambozenbier is daarnaast een van de meest populaire fruitbieren. Een nog andere soort lambiekbier is geuze wat ook terugkomt in de naam van het museum. Dit verwijst naar een biersoort waarbij oude en nieuwe lambieken gemengd worden en daarna opnieuw gisting ondergaan. Verder kun je een koperen koelvat en de biervaten in de kelder bekijken.

Benieuwd wat dit nou weer is?

Benieuwd wat dit nou weer is? Foto door Awjrichards (CC BY-SA 3.0)

Aangezien Brouwerij Cantillon nog steeds een echte brouwerij is, krijg je in het brouwseizoen van oktober tot april ook alles mee over het brouwen van bier. In de zomermaanden kun je juist bekijken hoe de fruitbieren gemaakt worden. Kortom, dit is alles behalve een stoffig museum. Je krijgt echt de kans midden in een nog in werking zijnde, ambachtelijke bierbrouwerij te staan.

Bereikbaarheid

kaart Brussels Museum van de Geuze Brussel

Brouwerij Cantillon (A op de kaart) is te vinden niet ver van station Brussel Zuid (1). Metrolijnen 2 en 6, en tramlijnen 3, 4, 31, 32, 51, 81, 82 en 83 stoppen allemaal op dit station. Vanaf de noordelijke uitgang kun je via het Baraplein (2) doorlopen naar de Gheudestraat waaraan het museum gelegen is.

Verder lezen

Meer over de toegangsprijzen en openingstijden lees je op de website van Cantillon. Op zoek naar een ander museum? Bekijk dan mijn overzicht van alle musea in Brussel.