Culinair Brussel

Brussel kent een ruim aanbod van uitstekende restaurants met gerechten van over heel de wereld. Toch is het aan te raden ook eens te proeven van de lokale Brusselse specialiteiten. In dit artikel vind je daarom een overzicht van de lekkerste hapjes, gerechten en dranken die hun oorsprong in de Belgische hoofdstad kennen.

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Pralines

Pralines

Ga je naar Brussel dan kom je niet om pralines heen. Deze heerlijke lekkernijen van chocolade met talloze vullingen werden in 1912 in Brussel geïntroduceerd. Vandaag de dag staan ze wereldwijd bekend als een Brusselse (en Belgische) specialiteit. Let er op dat hoewel in Nederland pralines vaak bonbons genoemd worden, deze term in België voor een andere zoetigheid gereserveerd is. In het Museum van Cacao en Chocolade kun je meer over pralines te weten komen.

Wafels

Wafels

Wafels vind je in heel België, maar het is de rechthoekige variant uit Brussel die de meeste bekendheid geniet. Deze zachte wafels worden doorgaans bestrooid met poedersuiker, hoewel veel bakkerijen in de stad met erg creatieve toppings komen. De Brusselse wafel is natuurlijk ook bekend uit het stripboek Nero waar je in het stripmuseum meer over kunt leren.

Pottekeis

Een heel andere lekkernij is pottekeis. Dit is een stuk stokbrood met onder andere Brusselse kaas, mosterd, gesnipperde ui en radijs. Van oudsher was het populair onder de armen, maar tegenwoordig komt het overal in Brussel terug als een gezonde hap. De smaak is vrij scherp.

Spruitjes

Spruitjes

Eveneens onlosmakelijk met Brussel verbonden zijn spruitjes. Ze werden in 1821 voor het eerst in de omgeving van de stad geteeld. Hoewel veel mensen de smaak van deze groente absoluut niet kunnen waarderen, is het toch aan te raden eens spruitjes in een restaurant te bestellen. De originele Brusselse variant is iets kleiner dan de in Nederland bekende soort.

Bloempanch

Iets zwaarder op de maag ligt de Brusselse bloempanch. Dit is een ambachtelijke zwarte bloedworst waarin spekblokjes verwerkt worden die voor de witte spikkels zorgen. Kaneel en nootmuskaat brengen de worst op smaak. Bloempanch is vooral als broodbeleg populair, maar kan ook in plakjes geserveerd worden.

Lambiekbier

Lambiekbier

Om al dat lekkers (of juist de smaak van spruitjes) weg te spoelen, is een glas lambiek zeker aan te raden. Dit is een speciaal Belgisch bier dat bereid wordt door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. Deze komen voor in het dal van de Zenne waar ook Brussel aan ligt. Meer over deze biersoort leer je in de ambachtelijke brouwerij van het Brussels Museum van de Geuze.

Publicatiedatum: 30-08-2019. Laatst bijgewerkt op: