De Basiliek van Koekelberg

Als het gaat om kerkgebouwen met grote afmetingen dan kan zit je in Brussel goed. De Nationale Basiliek van het Heilig Hart, bekender als de Basiliek van Koekelberg, is wat totale oppervlakte betreft namelijk de op vijf na grootste kerk ter wereld. De basiliek komt in een opvallende art deco-stijl en werd gebouwd voor de 75-jarige onafhankelijkheid van België.

De Basiliek van Koekelberg

De Basiliek van Koekelberg, foto door Markus Koljonen (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Achtergrond en geschiedenis

Voor de achtergrond van de basiliek moeten we terug naar het einde van de 19e eeuw. Koning Leopold II had toen ambitieuze plannen Brussel om te vormen tot een stad die met Parijs zou wedijveren en gebouwen van enorme afmetingen hoorden daar ook bij. Een van zijn lievelingsprojecten was een imposante basiliek die net als de Sacré-Cœur van Parijs op een heuvel boven de stad uit moest steken. Het was in 1905, 75 jaar nadat België zich onafhankelijk van Nederland had verklaard, dat de koning persoonlijk de eerste steen legde.

De basiliek gezien vanuit het park

De basiliek gezien vanuit het park, foto door Fred Romero (CC BY 2.0)

Leopold II stierf in 1909 en maakte de voltooiing van de kerk niet meer mee. De bouw liep verdere vertraging op door de Eerste Wereldoorlog, waarna ook het originele neogotische ontwerp overboord werd gegooid. Daarvoor in de plaats kwam een art deco-ontwerp van de Gentse architect Albert Van Huffel. Het was uiteindelijk in 1970 dat de basiliek voltooid werd.

Wat is er te doen en te zien?

Door de enorme afmetingen is de Basiliek van Koekelberg veel meer dan alleen een grote kerk. Zo worden er regelmatig tentoonstellingen georganiseerd, maar ook zijn er zalen voor bruiloften, is er een theaterzaal en zelfs een restaurant. In het art deco-interieur zijn de 10 grote straalkapellen verder interessant; negen staan voor de in die tijd negen provincies van België en één voor de voormalige kolonie in Congo. Een heuse aanrader is verder een bezoek aan het dak, waar je vanaf de voet van de koepel een groots uitzicht op Brussel hebt.

Het interieur van de basiliek

Het interieur van de basiliek, foto door Karelj

Tenslotte zijn er in de basiliek nog twee kleine musea te vinden. Het Museum voor Moderne Religieuze Kunst heeft werken die ooit eigendom waren van het bisdom Brugge. Museum Zwartzusters biedt juist schilderkunst, vaat- en kantwerk van de Zusters van de Cellieten, een van oorsprong middeleeuwse armoedebeweging. Beide musea kennen beperkte openingstijden en een afspraak is gewenst. Deze kun je via de website van de basiliek regelen.

Bereikbaarheid

kaart Basiliek van Koekelberg Brussel

De basiliek (A op de kaart) ligt in het noordwesten van Brussel. Tramlijn 19 stopt meteen voor het gebouw bij de halte Bossaert-basiliek (1). Je kunt ook metro nemen naar de aangrenzende stations Elisabeth en Simonis (2) op lijnen 2 en 6. Vanaf hier loop je dan via een aangename wandeling door het park naar de basiliek.

Verder lezen

Wordt je opgewonden van kerken? Dan raad ik je aan ook eens te kijken naar mijn artikelen over de kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken.