De Europese Raad en Commissie

Samen met het Europees Parlement zijn de Europese Raad en de Europese Commissie de belangrijkste instellingen van de Europese Unie. De Raad bestaat uit de regeringsleiders van de lidstaten, terwijl de Commissie het uitvoerende orgaan van de EU is. Ondanks de beperkte mogelijkheden beide instellingen te bezoeken, kunnen veel toeristen het niet laten toch een kijkje te nemen.

Het Berlaymontgebouw (rechts) en het Justus Lipsius-gebouw (links) in Brussel

Het Berlaymontgebouw (rechts) en het Justus Lipsius-gebouw, foto JLogan (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Gebouwden en functies

De instellingen zijn gevestigd in enkele grote gebouwen midden in het Europese Kwartier van Brussel. Het meest indrukwekkende is het Berlaymontgebouw in de vorm van een kruis dat door architect Lucien De Vestel in de jaren 1960 ontworpen werd. Tijdens een in 2004 afgeronde restauratie werd het van een dubbele façade met beweegbare glaspanelen voorzien. Het gebouw ziet er hierdoor nu erg modern uit. Het Berlaymontgebouw is vernoemd naar een oude kloosterschool op deze locatie en is de hoofdzetel van de Europese Commissie.

Het Karel de Grote-gebouw

Het Karel de Grote-gebouw, foto Eddy Van 3000 (CC BY-SA 2.0)

Iets kleiner, maar met een vergelijkbare glazen façade is het Karel de Grote-gebouw meteen ernaast. Het staat sinds 1995 ter beschikking van de Europese Commissie. Het gebouw werd vernoemd naar de beroemde keizer die rond het jaar 800 over een groot deel van Europa regeerde. Enkele hedendaagse Europese leiders hebben ongetwijfeld dezelfde ambities.

Het Europagebouw

Het Europagebouw, foto Guy Delsaut (CC BY-SA 4.0)

Meteen tegenover beide gebouwen, aan de andere kant van de Wetstraat, kun je het eveneens omvangrijke Europagebouw vinden. Dit is waar de Europese Raad bijeenkomt, oftewel de regeringsleiders van de lidstaten. Het gebouw ernaast, het Justus Lipsius-gebouw, is ook deels door de Europese Raad in gebruik. Het andere deel vormt het hoofdkantoor van de Raad van de Europese Unie, een instelling die zich bezighoudt met de begroting en de wetgeving. Justus Lipsius was een Vlaamse humanist die leefde in de 16e eeuw.

De Europees Raad en Commissie bezoeken

Door de nabijheid van het het Europees Parlement, het Leopoldpark en het Jubelpark nemen veel toeristen ook een kijkje bij de hoofdkwartieren van Europese Raad en Commissie. De instellingen zelf bezoeken is echter enkel mogelijk in de vorm van een informatiebezoek op afspraak. Je krijgt dan in een tijdsbestek van één tot twee uur uitgebreide uitleg over zowel de Raad als de Commissie.

Houd er wel rekening mee dat door grote populariteit deze informatiebezoeken minstens twee maanden van tevoren moeten worden aangevraagd. In het geval van de Raad van de Europese Unie is een bezoek zelfs enkel mogelijk met een groep van minimaal 20 personen. De Europese Commissie is ook individueel te bezoeken. Meer informatie vindt je op de officiële webpagina’s voor bezoekers van de Raad van de EU en Europese Commissie.

Bereikbaarheid

kaart Europese Raad en Commissie Brussel

De Europese Raad en Commissie zijn eenvoudig te bezoeken door de metro te nemen naar station Schuman (1 op de kaart) op lijnen 1 en 5. Dit ondergrondse station ligt meteen tussen het Berlaymontgebouw (A), het Karel de Grote-gebouw (B) en het Justus Lipsius-gebouw (C) in.

Verder lezen

Behalve het Europese Parlement, zijn het Jubelpark en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis andere populaire bezienswaardigheden in de buurt van de uropese Raad en Commissie.