De Grote Markt van Brussel

Bij een bezoek aan Brussel kunt je niet om Grote Markt heen. Dit plein in het midden van de historische binnenstad staat dankzij de schitterende gildehuizen eervol vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is een van de mooiste pleinen van Europa. De terrassen op de Grote Markt zijn verder prima geschikt om onder het genot van iets te drinken bij te komen van je toeristische avonturen.

De Grote Markt van Brussel

De Grote Markt van Brussel, foto door Francisco Antunes (CC BY 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Wat is er te zien op de Grote Markt?

Het zijn vooral de prachtige gebouwen rond de Grote Markt die de aandacht trekken. Het stadhuis uit de 15e eeuw in de stijl van de flamboyante gotiek is het grootste en meest indrukwekkende gebouw. Het kent een 96 meter hoge toren met bovenop een verguld beeld van de aartsengel Michaël die een draak doodt. Het stadhuis is nog altijd door het stadsbestuur in gebruik, maar iedere woensdag en zondag kun je deelnemen aan een rondleiding door de belangrijkste zalen van het gebouw. Meer lees je in mijn artikel over het stadhuis van Brussel.

Het stadhuis van Brussel

Het stadhuis van Brussel, foto door Arild Finne Nybø (CC BY-SA 2.0)

Het Broodhuis aan de andere kant van het plein is bijna zo mooi als het stadhuis. Aanvankelijk was dit daadwerkelijk een huis waar de bakkers van Brussel hun broden verkochten. Later werd het door de hertog ingenomen als administratief centrum. Het verrees tijdens de regeerperiode van keizer Karel V (1506-1555) en werd herbouwd in de 19e eeuw waarbij het oorspronkelijke ontwerp als basis werd genomen. Tegenwoordig biedt het onderdak aan het Museum van de Stad Brussel, waar onder meer de 900 kostuums van Manneken Pis worden bewaard.

Het Broodhuis na zonsondergang

Het Broodhuis na zonsondergang, foto door Harald Hoyer (CC BY-SA 2.0)

Dan zijn er nog de 40 prachtig versierde gildehuizen rond het plein. Het grootste deel van deze huizen doet nu dienst als café, restaurant of hotel, waardoor de Grote Markt het toeristische centrum van Brussel vormt. Hieronder bespreek ik kort de mooiste gildehuizen voor je. Ik begin bij de noordwestelijke zijde van het plein.

Den Horen en Den Coninck van Spaignien

Den Horen is het tweede huis van links en Den Coninck van Spaignien zie je helemaal rechts, foto door Dennis Jarvis (CC BY-SA 2.0)

De Serre, De Zwaan en Den Gulden Boom

De Serre, De Zwaan en Den Gulden Boom, foto Paasikivi (CC BY-SA 3.0)

De zuidoostelijke zijde van de Grote Markt wordt vervolgens ingenomen door het Huis van de Hertogen van Brabant (nummers 13-19). Hoewel het hier gaat om één grote gevel, zijn het toch stuk voor stuk aparte gildehuizen met elk hun eigen, via een trap bereikbare ingang. De naam van het gebouw is ontleend aan de bustes van zeven voormalige hertogen van Brabant die in de gevel verwerkt zijn. De zeven gildehuizen zijn nu in gebruik als restaurant, café of hotel.

Huis van de Hertogen van Brabant

Het Huis van de Hertogen van Brabant, foto Potro (CC BY-SA 4.0)

Aan de noordoostelijke zijde van het plein vind je aan weerszijden van het Broodhuis tenslotte een groot aantal kleinere gildehuizen. De gevels zijn hier wat eenvoudiger, maar De Gulden Boot (nummers 24-25) is een gildehuis dat iets meer aandacht verdient. Dit was het gildehuis van de kleermakers. Het bestond oorspronkelijk uit twee huizen die door architect Willem De Bruyn gecombineerd zijn. Bovenop de gevel staat een standbeeld van Sint-Bonifatius.

Evenementen op de Grote Markt

Hoewel de Grote Markt lange tijd een echte markt was, is dit met de grote hoeveelheid toeristen tegenwoordig niet meer praktisch. Wel zijn er kunstenaars actief die een portret van je kunnen tekenen en tijdens de warme maanden van het jaar worden er bloemen verkocht. Iedere twee jaar is er in augustus bovendien een enorm bloementapijt te zien. Met een miljoen begonia’s en een oppervlakte van 1850 vierkante meter is het schitterend om te zien.

Het bloementapijt op de Grote Markt

Het bloementapijt op de Grote Markt, foto Francisco Conde Sánchez (CC BY-SA 3.0)

Verder worden er op de Grote Markt regelmatig concerten en festivals gehouden. Een van de grotere festivals is de Ommegang, dat ieder jaar eind juni en begin juli georganiseerd wordt. Tijdens dit grote evenement wordt de intrede van keizer Karel V en zijn zoon Filips II in 1549 gereconstrueerd. December is een andere goede maand Brussel te bezoeken. Op de Grote Markt staat dan een enorme kerstboom, waardoor de markt ‘s avonds met alle verlichting aan nog sfeervoller oogt.

Geschiedenis van de Grote Markt

De Grote Markt van Brussel ontstond in de 11e eeuw, nadat een drassig moeras vlakbij een fort aan de rivier de Zenne werd drooggelegd. Met de groei van de stad breidde het plein zich vervolgens uit. Nadat Brussel in 1267 de hoofdstad van het hertogdom Brabant werd, kreeg de hertog hier overdekte brood- en vleesmarkten in handen. Huizen van vooraanstaande families en van de gildes volgden al snel.

Aan het begin van de 15e eeuw werd ook het hof van de hertog naar Brussel verplaatst. De houten gebouwen voldeden toen natuurlijk niet meer. Het prachtige stadhuis verrees als eerste representatieve gebouw. Het Broodhuis aan de andere kant van het plein volgde aan het begin van de 16e eeuw. Dit laatste stond op dezelfde plaats als de vroegere broodmarkten, maar werd nu het kantoor van de hoge ambtenaren van het hertogdom.

De Grote Markt na het Franse bombardement tijdens de Negenjarige Oorlog.

De Grote Markt na het Franse bombardement tijdens de Negenjarige Oorlog.

Een erg ingrijpende gebeurtenis was de Negenjarige Oorlog (1688-1697), waarbij Franse kanonnen de binnenstad van Brussel in puin legden. Hierbij werden het stadhuis en het Broodhuis opvallend genoeg niet geraakt, hoewel deze gebouwen het doelwit van het Franse leger waren. In de jaren na de oorlog werden de huizen herbouwd in de Italiaans-Vlaamse stijl. Het zijn deze gildehuizen die de Grote Markt nu nog altijd één van de mooiste van Europa maken.

Bereikbaarheid van de Grote Markt

Door de centrale ligging is de Grote Markt niet moeilijk te bereiken. Ben je met de trein in Brussel, dan loop je vanaf station Brussel Centraal in 5 minuten via de Grasmarkt en de Heuvelstraat naar de Grote Markt. Kom je vanuit een ander deel van de stad? Neem dan de metro naar halte Beurs op lijnen 3, 4, 31 en 32. Loop langs de Beurs de Henri Mausstraat in en volg daarna de Boterstraat tot aan de Grote Markt. Te voet is het nog geen 3 minuten.

Verder lezen

Ben je op de Grote Markt, bekijk dan ook eens het stadhuis van Brussel, het Museum van Cacao en Chocolade en Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Deze liggen allemaal direct bij het plein in de buurt.