De Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

De kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is een van de meest opvallende verschijningen in het centrum van Brussel. De kathedraal is gebouwd in de gotische stijl, stamt uit de late middeleeuwen en is een van de twee hoofdkerken van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. Ook is het deze kerk waar de huwelijken en uitvaartdiensten van de koninklijke familie van België plaatsvinden.

De Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele

De Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele, foto door Andrew Bowden (CC BY-SA 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis van de kerk

Voor de geschiedenis van de kathedraal moeten we terug naar de 13e eeuw. Het zwaartepunt van het hertogdom Brabant verplaatste zich in die tijd van Leuven naar Brussel en dus moest Brussel ook een representatief kerkgebouw krijgen. In 1226 werd daarom aangevangen met de bouw van de kerk, welke tot 1500 duurde.

Binnenin de kathedraal

Binnenin de kathedraal, foto door PartiPA (CC BY-SA 3.0)

Op religieus gebied kende de kerk een voorganger in de vorm van de Sint-Michielskerk uit de 9e eeuw die gewijd was aan de aartsengel Michaël. Later werden de stoffelijke overschotten en relikwieën van de heilige Goedele van Brussel overgebracht naar deze kerk. Zij leefde rond 700 en speelde een belangrijke rol in de religieuze historie van de stad. De nieuwe kerk werd daarom gewijd aan zowel de aartsengel Michaël als aan de heilige Goedele.

Door de eeuwen heen werd de kerk vaak gebruikt voor belangrijke plechtigheden. Zo werd Karel V hier bijvoorbeeld in 1516 tot koning van Spanje gekroond. In meer recente jaren vonden ook de uitvaart van koning Boudewijn (1993) en het huwelijk van prins Filip en prinses Mathilde (1999) hier plaats.

Wat is er te zien?

De kathedraal is gebouwd in de gotische stijl typisch voor het einde van de middeleeuwen. Twee verschillende bouwperiodes zijn goed te onderscheiden. De westelijke façade kent bijvoorbeeld duidelijke invloeden van de Franse gotiek, terwijl het prachtig vormgegeven raamwerk afkomstig is uit de latere Brabantse gotiek. De 64 meter hoge, trapsgewijze torens uit het eind van de 15e eeuw zijn van de hand van Jan Van Ruysbroeck. Hij was ook verantwoordelijk voor de toren van het stadhuis van Brussel.

Glas in lood in de kathedraal

Glas in lood in de kathedraal, foto door Christopher John SSF (CC BY 2.0)

Binnenin de kerk vind je talloze interessante bezienswaardigheden. Zo zijn de eikenhouten biechtstoelen uit de 16e eeuw rijkelijk versierd en verdient het glas in lood van de Antwerpse glazenier Jan Haeck aanbeveling. Een ander hoogtepunt is de Heilige Sacramentskapel ook uit de 16e eeuw, waarin een Jodenvervolging wordt uitgebeeld op glas, wandtapijten en schilderijen. De later toegevoegde barokke beelden van de apostelen, de zuilen en ook de preekstoel geven het interieur tenslotte een weelderige sfeer.

Let op!

Hoewel de belangrijkste delen van de kerk gratis toegankelijk zijn, zul je voor de archeologische vondsten, de romaanse crypte en de beklimming van de torens rekening moeten houden een kleine vergoeding en beperkte openingstijden. Kijk voor gedetailleerde informatie even op de website van de kathedraal.

Bereikbaarheid

kaart Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele Brussel

De kathedraal (A op de kaart) ligt net iets ten noorden van station Brussel Centraal (1). Metrolijnen 1 en 5 stoppen op dit station. De dichtstbijzijnde tramhalte is Park (2) op tramlijnen 92 en 93. Vanaf hier loop je ook zo naar de kerk toe.

Verder lezen

Vanaf de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele is het niet ver naar de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen en het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal. Kijk verder ook naar het overzicht van alle bezienswaardigheden.