De Koninklijke Muntschouwburg

De Koninklijke Muntschouwburg, vaak afgekort tot De Munt, is de meest prominente schouwburg van Brussel en van België. Bijna dagelijks wordt er opera, ballet, klassieke muziek of theater opgevoerd. Het rijk gedecoreerde gebouw uit de 19e eeuw speelde ook een belangrijke rol in de Belgische Opstand en uiteindelijke afscheiding van Nederland.

De Koninklijke Muntschouwburg in Brussel

De Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, foto door Alan Stanton (CC BY-SA 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

De Muntschouwburg bestaat al sinds 1700 en ontleent zijn naam aan een muntslagerij die voorheen op deze locatie stond. Deze eerste schouwburg raakte aan het eind van de 18e eeuw in verval, waarna Napoleon tijdens de Franse bezetting persoonlijk opdracht gaf voor een nieuwer en groter gebouw. De Franse architect Louis Damesme gaf deze nieuwe schouwburg een prachtige neoklassieke stijl. Uiteindelijk was het in 1819 gereed. Tijdens een restauratie na een grote brand in 1856 voorzag Joseph Poelaert, ook bekend van het Justitiepaleis, de schouwburg tenslotte van een prestigieus Italiaans interieur.

Rol tijdens de Belgische Opstand

De Muntschouwburg speelde een belangrijke rol tijdens de Belgische Opstand van 1830. Een opvoering van De Stomme van Portici van Auber, over het Napolitaanse verzet tegen de Spaanse overheersers, vormde namelijk de aanleiding voor anti-Nederlandse opstanden. Ironisch genoeg werd het stuk juist opgevoerd om de verjaardag van de Nederlandse koning Willem I te vieren. Uiteindelijk leidden de opstanden tot de afscheiding van België in datzelfde jaar.

Het interieur van De Munt

Het interieur van De Munt, foto door Philippe De Gobert

Wat is er te zien en te doen?

Hoewel het mogelijk is om een voorstelling bij te wonen, biedt deelnemen aan een rondleiding de beste mogelijkheid meer van de Muntschouwburg te zien. Zo kun je op je gemak de Grote Zaal in Italiaanse stijl van Poelaert bekijken, alsook de Grote Foyer in eclectische stijl van dezelfde architect. Verder krijg je de kans een kijkje achter de schermen te nemen, bijvoorbeeld in de kostuum- en decorateliers. Ook krijg je de schitterend gedecoreerde Koninklijke Loge, de Koninklijke Salon en een tentoonstelling met een maquette van een baroktheater te zien. Kijk voor meer informatie op de website van de Koninklijke Muntschouwburg.

Bereikbaarheid

kaart Koninklijke Muntschouwburg Brussel

De Munt (A op de kaart) is uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Meteen onder het gebouw aan de andere kant van het Muntplein vind je metrostation De Brouckere (1) dat te bereiken is met lijnen 1 en 5. De tramhalte (2) met dezelfde naam op lijnen 3, 4, 31 en 32 ligt aan de andere kant van dit gebouw. In beide gevallen loop je eenvoudig naar de schouwburg.

Verder lezen

Andere leuke toeristische trekpleisters meteen in de buurt van de Koninklijke Muntschouwburg zijn de Grote Markt, het stadhuis van Brussel en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.