De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel omvatten vier verschillende musea. Ze zijn voortgekomen uit een klein museum uit 1836 met diplomatieke geschenken en aandenken van de voormalige hertogen. In de tweede helft van de 19e breidde dit museum zich snel uit, waardoor één museumgebouw niet meer toereikend was. De locaties liggen nu verspreid door de stad.

Het Jubelparkmuseum

Het Jubelparkmuseum in Brussel, foto door Thomas1608 (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Het Jubelparkmuseum

In het Jubelparkmuseum in het Jubelpark vind je een rijke collectie van archeologisch materiaal van over heel de wereld. Goed vertegenwoordig zijn het oude Egypte, de Grieken en de Romeinen, maar ook zijn er exhibities over het Nabije Oosten, Iran, China en Amerika. Tevens kun je hier de belangrijkste verzameling handgemaakte kant ter wereld bezichtigen. Het Jubelparkmuseum is gevestigd in een van de hallen die oorspronkelijk in de 19e eeuw aangelegd werden voor de in het park gehouden wereldtentoonstellingen.

De Hallepoort

De Hallepoort van Brussel

De Hallepoort van Brussel, foto door Romaine (CC BY-SA 4.0)

De Hallepoort uit 1381 is de enige bewaard gebleven middeleeuwse stadspoort van Brussel. In het kleine maar fascinerende museum dat hier gevestigd is, kom je alles te weten over de geschiedenis van de poort, de stad Brussel en de stadsgilden. Vele reconstructies en maquettes maken de tentoonstellingen een echte aanrader. Verder is er nog een belangrijke collectie wapens te bezichtigen, met het opgezette paard van de aartshertog van de gouverneur der Nederlanden als hoogtepunt.

Musea van het Verre Oosten

De Musea van het Verre Oosten bevinden zich op het Koninklijke Domein van Laken in het noorden van Brussel. Ze bestaan uit een Japanse Toren met Japanse kunst van de 17e tot en met 19e eeuw, een Chinees Paviljoen met Chinese keramiek uit de 17e en 18e eeuw, en nog een apart Museum voor Japanse Kunst. In het laatste vind je rolschilderingen, kimono’s, wapenuitrustingen, kamerschermen en nog veel meer uit Japan.

Een klein stukje Japan in Brussel

Een klein stukje Japan in Brussel, foto door Moyeartsd (CC BY-SA 4.0)

De exotische bouwwerken werden aan het begin van de 20e eeuw gebouwd in opdracht van koning Leopold II. Op moment van schrijven zijn ze in verband met de veiligheid tot nader order gesloten. Kijkt u voordat je een bezoek plant dus even op de officiële website om te zien of de musea weer geopend zijn. Tot die tijd is een deel van de collectie te zien in het Jubelparkmuseum.

Het Muziekinstrumentenmuseum

Het Muziekinstrumentenmuseum

Een klein stukje Japan in Brussel, foto door chibicode (CC BY-SA 2.0)

Het Muziekinstrumentenmuseum tenslotte, dat ondergebracht is in het meer dan een eeuw oude warenhuis Old England, huisvest ruim 7000 muziekinstrumenten en wisselende exhibities. Dit museum kwam voort uit de collecties van wederom koning Leopold II. Enkele interessante voorbeelden van wat je kunt verwachten zijn instrumenten uit het oude Egypte en verschillende soorten doedelzakken van over heel de wereld.

Bereikbaarheid

kaart Jubelparkmuseum Brussel

Het Jubelparkmuseum (A op de kaart) in het Jubelpark is met de metro te bereiken. Aan weerszijden van het park vind je de metrostations Schuman (1) en Merode (2) op lijnen 1 en 5.

kaart Hallepoort Brussel

De Hallepoort (A) ligt in een klein park ten zuiden van het centrum van Brussel. Het station (1) met dezelfde naam is te bereiken met metrolijnen 2 en 6 en tramlijnen 3, 4 en 51.

kaart Musea van het Verre Oosten Brussel

De Musea van het Verre Oosten (A) bereik je het beste met de tram. Aan weerszijden kun je kiezen uit halte Araucaria (1) op lijnen 3 en 7 of halte De Wand (2) waar ook lijn 19 stopt.

kaart Muziekinstrumentenmuseum Brussel

Het Muziekinstrumentenmuseum (A) ligt weer vlakbij het Koninklijk Paleis. Het is te bereiken door de tram te nemen naar halte Paleizen (1) op lijnen 92 en 93, of de metro naar station Park (2) op lijnen 1 en 5.

Verder lezen

Kijk behalve op de officiële website van de musea ook eens naar mijn artikelen over Autoworld en Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Deze zijn ook in het Jubelpark gevestigd.