De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

In de zes Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in Brussel kun je terecht voor schilderkunst, beeldhouwkunst, muziek, architectuur, fotografie en poëzie vanaf het eind van de middeleeuwen tot het heden. Het zijn vooral werken van Belgische kunstenaars die je hier kunt bezichtigen. Vier van de musea liggen meteen naast elkaar in het centrum van de stad en zijn prima in één dagdeel te combineren. De twee kleinste musea, het Wiertzmuseum en het Meuniermuseum, liggen iets buiten het centrum. Ik bespreek de musea hier kort voor je.

Binnenin het hoofdgebouw

Binnenin het hoofdgebouw, foto door Paolo Trabattoni (CC BY 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Het Oldmastersmuseum

Van de vier hoofdmusea richt het Oldmastersmuseum zich op de schilderkunst van de 15e tot de 18e eeuw. Het is vooral bekend door talloze werken van Vlaamse meesters zoals Hiëronymus Bosch, Pieter Bruegel de Oude en Peter Paul Rubens. De collectie komt voort uit een tijdens de Franse bezetting door Napoleon gesticht museum. Een aanrader als je wereldberoemde schilderijen wilt bekijken.

De volkstelling van Bethlehem van Pieter Bruegel de Oude

Het Modern Museum

Het Modern Museum vormt gaat juist over kunst vanaf de 18e eeuw tot het heden. Verreweg het bekendste doek in de collectie is De moord op Marat van Jacques-Louis David. Ook de neoclassicistische periode en de kunstzinnige uitdrukking van de Belgische Revolutie van 1830 zijn goed vertegenwoordigd. Naast schilderijen vind je in dit museum veel beeldhouwwerken, fotografie en andere kunstvormen.

Het Fin-de-Siècle Museum

Het Fin-de-Siècle Museum

Het Fin-de-Siècle Museum, foto door alh1 (CC BY-ND 2.0)

In het Fin-de-Siècle Museum kun je vervolgens de ingrijpende kunststromingen uit de decennia net voor en na 1900 bewonderen. Enkele bekende kunstenaars uit deze periode zijn Constantin Meunier, James Ensor, Henri Evenepoel en Fernand Khnopff. Behalve schilderijen en beeldhouwkunst, vind je hier ook toegepaste kunsten zoals fotografie, film en muziek.

Het Magrittemuseum

Het Magrittemuseum

Het Magrittemuseum, foto door Warburg (CC BY-SA 3.0)

Drie van de zes Koninklijke Musea voor Schone Kunsten staan in het teken van slechts één enkele kunstenaar. Het Magrittemuseum dat over René Magritte (1898-1967) gaat, is hiervan het grootste en meest bezochte. In het museum zijn meer dan 200 schilderijen, maar ook brieven en vakantiefoto’s van deze wereldberoemde Belgische surrealist te bewonderen.

Het Wiertzmuseum

Het Wiertzmuseum

Het Wiertzmuseum, foto door Szilas

Antoine Wiertz (1806-1865) was een van de bekendste kunstenaars uit de tijd van de Belgische romantiek. In het kleine Wiertzmuseum, dat ontstond uit het hem door de Belgische staat geschonken atelier, kun je veel beeldhouwwerken en schilderijen van deze kunstenaar bewonderen. Ook is er veel informatie over het leven van Wiertz te vinden.

Het Meuniermuseum

Het Meuniermuseum

Het Meuniermuseum, foto door Szilas

Het Meuniermuseum is tenslotte vergelijkbaar met het Wiertzmuseum. Dit kleine museum is in het voormalige atelier van Constantin Meunier (1831-1905) gevestigd. Hij staat vooral bekend om zijn realistische schilderijen en bronzen beelden van fabriekstaferelen. Het museum wordt minder bezocht, maar is de moeite waard als je eens een ander soort kunst wilt bekijken.

Bereikbaarheid

kaart Koninklijke Musea voor Schone Kunsten Brussel

Het Oldmastersmuseum, het Modern Museum en het Fin-de-Siècle Museum bevinden zich allemaal in hetzelfde museumgebouw (A op de kaart), terwijl het Magrittemuseum (B) gevestigd is in het kleine gebouw ernaast. Tramlijnen 92 en 93 stoppen op halte Koning (1) meteen voor de deur.

kaart Wiertzmuseum Brussel

Het Wiertzmuseum (A) ligt verscholen tussen het Europees Parlement (B) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (C). Je kunt metrolijnen 1 en 5 nemen naar station Maalbeek (1) en vanaf hier de Trierstraat nemen naar het Europees Parlement. Het museum ligt achter het Paul Henri Spaak-gebouw.

kaart Meuniermuseum Brussel

Het Meuniermuseum (A) is tenslotte iets makkelijker om te vinden. Neem de tram naar halte Abdij (1) op lijnen 93 en 94 en sla vervolgens rechtsaf de Abdijstraat in.

Verder lezen

Benieuwd naar de toegangsprijzen en openingstijden? Kijk dan even op de officiële website van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Juist op zoek naar een andere museum? Bekijk dan mijn overzicht van musea in Brussel.