De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen zijn prachtig ontworpen winkelgalerijen uit de 19e eeuw. Ze zijn te vinden midden in het centrum van Brussel. Ook vandaag de dag zijn deze galerijen met talloze winkeltjes, cafés en restaurants nog altijd een populaire bestemming voor zowel toeristen als de inwoners van Brussel zelf. De galerijen zijn vernoemd naar de voormalige Sint-Hubertusstraat.

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

De Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen, foto door Mathieu Marquer (CC BY-SA 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

De Sint-Hubertusgalerijen zijn het bekendste werk van de Nederlandse architect Jean-Pierre Cluysenaar. Hij tekende in 1837 de plannen voor deze sterk door Italiaanse voorbeelden geïnspireerde en met glaswerk overdekte winkelstraten. Tien jaar later werden de galerijen persoonlijk onthuld door de Belgische koning Leopold I. Al in die tijd boden ze een geliefd toevluchtsoord voor hen die de drukke straten van Brussel wilden ontvluchten. Ook was winkelen en wandelen door de Sint-Hubertusgalerijen een uitdrukking van het sterk opkomende burgerlijk kapitalisme. Het was een plaats om te zien en gezien te worden.

Wat is er te zien en te doen?

Samen zijn de drie galerijen 320 meter lang, waarbij de Koningsgalerij en de Koninginnegalerij van elkaar gescheiden zijn door de smalle Beenhouwersstraat. De Prinsengalerij vormt weer een overdekte zijstraat op de Koningsgalerij. Net als in de 19e eeuw, vind je in de galerijen ook tegenwoordig tientallen luxueuze kledingwinkels, een groot aantal juweliers, leuke cadeauwinkels, boekenwinkels en meerdere gezellige cafés en restaurants. Het is dus een uitstekende locatie om te winkelen, om even bij te komen op een terras (ook als het regent) of om te genieten van de stijlvolle gevels en het meer dan anderhalve eeuw oude glazen dak.

Een van de vele winkeltjes

Een van de vele winkeltjes, foto door Nigel Swales (CC BY-SA 2.0)

Een echte aanrader is verder het elegante Vaudeville Theater uit 1872 dat nog altijd in gebruik is. Théâtre des Galeries is vergelijkbaar, maar kent een iets minder chique interieur. Verder is er een kleine bioscoop en biedt de Galeries Expo een tentoonstelling over film en beeldvorming. Tenslotte ook fascinerend zijn het Museum der Letteren en Manuscripten, en het 25 meter lange terracotta kunstwerk van de Engelse beeldhouwer Paul Day over het leven in Brussel.

Bereikbaarheid

kaart Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen Brussel

De galerijen zijn te vinden in het centrum van Brussel. Op de kaart heb ik ze aangegeven met de blauwe lijnen. De noordelijke ingang aan de Schildknaapsstraat is ongeveer even ver van Brussel Centraal (1 op de kaart) als van De Brouckere (2), beide stations op metrolijnen 1 en 5. Kom jr vanaf de Grote Markt (3) dan kun je naar de Grasmarkt (4) lopen waar de Koninginnegalerij begint.

Verder lezen

Behalve naar de zojuist genoemde Grote Markt, is het vanaf de galerijen ook niet ver naar het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal en de Koninklijke Muntschouwburg. Stuk voor stuk zijn dit populaire bezienswaardigheden.