De Kruidtuin in Brussel

De Kruidtuin is een klein park in het noorden van het centrum van Brussel dat zeker de moeite van het bezoeken waard is. Als voormalige botanische tuin van de stad kent het een rijke geschiedenis. Ook is het de locatie van de Botanique, een cultureel centrum dat zich vooral richt op de Franstalige inwoners van Brussel.

De oude oranjerie van de Kruidtuin

De oude oranjerie van de Kruidtuin, foto door Ben2 (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

De geschiedenis van de Kruidtuin gaat bijna twee eeuwen terug in de tijd. De in 1826 opgerichte Koninklijke Maatschappij van kruid-, bloem- en boomkwekerijen der Nederlanden kocht toen een stuk grond buiten de stad. Met de hulp van tuinarchitect Charles-Henri Petersen werd daarna een omvangrijke tuin aangelegd ten behoeve van de studie van planten.

Wandelpad in de Kruidtuin

Wandelpad in de Kruidtuin, foto door Daderot

Enkele decennia later raakte de vereniging echter al in financiële problemen en begon men de planten in de tuin te verkopen. Dat was natuurlijk niet de bedoeling van een botanische tuin. De Belgische staat besloot daarom in 1870 de tuin op te kopen. Het was daarna dat de Kruidtuin ingedeeld werd in drie verschillende stijlen: een Franse stijl op het hoogst gelegen gedeelte, een Italiaanse stijl in het midden en een Engelse stijl op het laagste deel. Deze indeling bestaat nog steeds.

Deel van de tuin in de Franse stijl

Deel van de tuin in de Franse stijl, foto door William Murphy (CC BY-SA 2.0)

De Kruidtuin kon gedurende de 20e eeuw gedeeltelijk ontkomen aan de alsmaar uitbreidende stad. Zo verhuisde de botanische tuin in 1939 naar een locatie buiten Brussel, maar werd de Kruidtuin als park behouden. Door de aanleg station Brussel-Noord en de Sint-Lazaruslaan werd de beschikbare oppervlakte echter wel iets ingeperkt. In 1958 werd de Kruidtuin door de Brusselse landschapsarchitect René Pechère voor de laatste maal opnieuw ingedeeld. Ditmaal in een geslaagde poging het karakter van de 19e eeuw te herstellen.

Wat is er te zien en te doen?

Voor bezoekers van vandaag de dag is de Kruidtuin dan ook een prettig park om te bezoeken. De Franse, Italiaanse en Engelse delen zijn nog altijd herkenbaar, ook al is het geheel nu omgeven door moderne hoogbouw. Zeker een kijkje waard is de Botanique. Dit is de voormalige oranjerie van het complex uit 1826. Hier werden destijds in de winter tropische en subtropische planten beschermd tegen de kou. Nu doen de zalen van de Botanique dienst als cultureel centrum. Er worden onder andere concerten, tentoonstellingen en theaterstukken georganiseerd. Wil je een voorstelling bijwonen, bezoek dan de website van de Botanique.

Bereikbaarheid

kaart Kruidtuin Brussel

De Kruidtuin (A op de kaart) ligt ten noorden van het centrum van Brussel. Metrolijnen 2 en 6 stoppen op het station Kruidtuin (1) in de zuidoostelijke hoek van het park. De gelijknamige halte van tramlijnen 91 en 92 vind je er naast aan de Koningsstraat. Vanaf het Rogierplein (2) aan het einde van de Nieuwstraat is de Kruidtuin ook eenvoudig te aflopen. Tramlijnen 3, 4, 25, 31, 32 en 55 stoppen hier.

Verder lezen

Vind je het leuk parken te bezoeken, lees dan ook mijn artikelen over het Jubelpark en het Leopoldpark. Een lijst van alle bezienswaardigheden in Brussel vind je hier.