Het Atomium in Brussel

Het Atomium is een van de meest herkenbare, maar ook meest merkwaardige gebouwen van Brussel. Deze 102 meter hoge constructie in de vorm van een uitvergroot elementair ijzerkristal werd opgezet voor de in 1958 in de stad gehouden wereldtentoonstelling. Vandaag de dag trekt het Atomium jaarlijks 600.000 bezoekers en is het een van de populairste attracties van Brussel.

Het Atomium

Het Atomium, foto dinamicline (CC BY-SA 4.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

De merkwaardige vorm van het Atomium kan verklaard worden door de tijdsgeest van de jaren 1950. IJzer was toen belangrijk in de industriële ontwikkeling, dus de vorm van een elementair ijzerkristal paste goed bij de tentoonstelling. Toch waren de bollen van het Atomium oorspronkelijk niet van ijzer, maar juist van aluminium. Dat was in die tijd beter bestand tegen corrosie. Bij een restauratie in 2006 is de aluminium bekleding vervangen door roestvrij staal. Ook werd het gebouw bij deze restauratie uitgerust met bijna 3.000 LED-lampen, waardoor het ‘s avonds lijkt op een buitenaards ruimteschip.

Het Atomium is ontworpen door André Waterkeyn, die de negen bollen elk een doorsnee van 18 meter gaf en ze 23 tot 29 meter uit elkaar plaatste. Met deze afmetingen wordt het elementaire ijzerkristal maar liefst 165 miljard maal vergroot. Ook staan de negen bollen symbool voor de negen provinciën die België op dat moment kende.

Wat is er te zien en te doen?

Breng je een bezoek aan het Atomium, dan kun je gebruik maken van de liften en de roltrappen die de bollen met elkaar verbinden. Iedere bol is anders ingericht. Zo vindt u in de onderste bol informatie over de wereldtentoonstelling van 1958, terwijl enkele andere gebruikt worden voor tijdelijke exhibities. Ook is er een kinderbol. Deze is bedoeld voor schoolklassen die er zelfs kunnen overnachten. Verder is er een snackbar in de middelste en een uitkijkplatform met een geweldig uitzicht in de bovenste bol. In deze bovenste bol bevindt zich teven een restaurant dat los van de attractie staat en ook ‘s avonds geopend is. De drie buitenste bollen van het Atomium zijn door instortingsgevaar niet meer toegankelijk.

Bereikbaarheid

kaart Atomium Brussel

Het Atomium (A op de kaart) bevindt zich in het noorden van Brussel. Je kunt het bereiken door metrolijn 6 of tramlijn 7 te nemen naar station Heizel. Vanaf dit metrostation (1) of de tramhalte (2) kun je het Atomium vervolgens al zien staan.

Verder lezen

Op zoek naar bezienswaardigheden in de omgeving? Kijk dan naar de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken.