Het Broodhuis van Brussel

Een van de mooiste gebouwen aan de Grote Markt van Brussel is het Broodhuis. Met bogengalerijen en kleine torentjes lijkt het wat bouwstijl betreft veel op het gotische stadhuis aan de andere kant van het plein. Ooit verkochten de bakkers van de stad hier hun broden en daarna was het lange tijd in gebruik door de hertog van Brabant. Tegenwoordig kun je in het Broodhuis terecht voor het Museum van de Stad Brussel.

Het Broodhuis van Brussel aan de Grote Markt.

Het Broodhuis van Brussel aan de Grote Markt, foto door Dimitris Vetsikas.

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Wat is er te zien en te doen?

De voorgevel van het Broodhuis neemt één derde van de noordoostelijke zijde van de Grote Markt in en is schitterend om te zien. Op de begane grond en de eerste verdieping vind je een bogengalerij, terwijl het dak talloze kleine dakramen telt en met pinakels versierde torentjes aan de zijkant. Het belfort van het Broodhuis is dan weer minder hoog dan de toren van het stadhuis. Op de onderste dakramen en op de zuilen die het belfort ondersteunen, staan verder bronzen standbeelden van helden uit de Brusselse geschiedenis.

Het Broodhuis 's avonds

Het Broodhuis 's avonds, foto door xuito (CC BY-SA 3.0)

Hoewel het stadhuis en het Broodhuis op elkaar lijken, zijn de bouwstijlen toch niet helemaal dezelfde. Het stadhuis verrees in de 15e eeuw in de stijl van de flamboyant gotiek, een aan het einde van de middeleeuwen in Vlaanderen populaire bouwstijl. Het Broodhuis verrees in de 19e eeuw in de neogotische bouwstijl. Dit was een herleving van de middeleeuwse gotiek, maar dan met moderne bouwtechnieken. Bij de bouw van het Broodhuis werden wel de oorspronkelijke bouwplannen uit de 16e eeuw opnieuw gebruikt.

Museum van de Stad Brussel

Sinds 1887 huisvest het Broodhuis het Museum van de Stad Brussel. Je leert hier meer over het verleden van de stad. De verzameling bestaat niet alleen uit oude schilderijen, maar ook uit wandtapijten, beeldhouwwerken, maquettes en talloze gebruiksvoorwerpen. Tot de hoogtepunten behoort de verzameling kostuums van Manneken Pis. Verder doet het museum zijn best je een zo goed mogelijke indruk van het leven in de stad door de eeuwen heen te geven. Lees meer in mijn artikel over het Museum van de Stad Brussel.

Geschiedenis en achtergrond

De geschiedenis van het Broodhuis gaat terug naar de 13e eeuw, toen op deze locatie een gebouw stond waar de bakkers hun broden verkochten. In de 15e eeuw kwam het in handen van de hertog van Brabant, die er een administratief centrum van maakte. Om te wedijveren met de stadsgilden, werd het tussen 1515 en 1536 opnieuw gebouwd in dezelfde flamboyante gotiek als het stadhuis. La Maison du Roi, de in het Frans nog altijd gebruikelijke naam voor het Broodhuis, komt ook uit deze periode. De toenmalige hertog van Brabant, Karel V, was in 1516 namelijk net koning van Spanje geworden.

Het Broodhuis rond 1640

Het Broodhuis rond 1640, tekening door Martin de Tailly.

Tijdens het Franse bombardement op Brussel in 1695 bleef het Broodhuis net als het stadhuis overeind bleef staan, maar wel raakte het ernstig beschadigd. In tegenstelling tot voor de gildehuizen aan de Grote Markt die in een prachtige Italiaans-Vlaamse stijl herrezen, was er voor de restauratie van het Broodhuis geen geld. Enkel noodzakelijke reparaties werden uitgevoerd. In de anderhalve eeuw na het bombardement was in gebruik als rechtbank, gevangenis, opslagruimte, balletschool en bibliotheek.

De bronzen standbeelden zijn latere toevoegingen

De standbeelden zijn latere toevoegingen, foto door Michel Wal (CC BY-SA 3.0)

Pas in de jaren 1860 kwam eindelijk het Broodhuis aan de beurt. Architect Victor Jamaer liet het inmiddels gammele gebouw slopen en volledig opnieuw opbouwen. Hij baseerde zich daarbij op de bouwplannen uit het begin van de 16e eeuw. Ook de oorspronkelijk nooit gebouwde maar wel geplande dubbele bogengalerij en toren werden door Jamaer voltooid. De standbeelden en enkele kleinere decoraties behoorden dan weer niet tot de originele bouwplannen. Niet lang na het voltooien van het nieuwe Broodhuis werd het in gebruik genomen als museum.

Bereikbaarheid van het Broodhuis

Het Broodhuis staat aan de noordoostelijke zijde van de Grote Markt, wat een van de best bereikbare pleinen van de stad is. Ga je met de trein naar Brussel en kom je vanaf station Brussel Centraal? Loop dan via de Grasmarkt en vervolgens de Heuvelstraat naar de Grote Markt. Neem je liever een tram of metro? Kies dan voor station Beurs vanaf waar je ook in slechts enkele minuten naar het plein loopt.

Verder lezen

Kijk ook eens naar mijn artikelen over de Grote Markt zelf en over het stadhuis. Het Museum van Cacao en Chocolade en het standbeeld van Manneken Pis zijn andere bezienswaardigheden in de directe omgeving.