Het Europees Parlement in Brussel

Hoewel Straatsburg de officiële zetel van het Europees Parlement is, vindt het grootste deel van het parlementaire werk toch plaats in Brussel. Dit komt omdat de meeste andere instellingen van de Europese Unie zich in de Belgische hoofdstad bevinden. Om die reden beschikt het Europees Parlement ook in Brussel over een grote vergaderzaal. Deze zaal en enkele andere gebouwen van de EU zijn voor bezoekers toegankelijk.

De Leopoldruimte in Brussel

De Leopoldruimte in Brussel, foto door Francisco Antunes (CC BY 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Gebouwen en functies

De ambtenaren van het Europees Parlement hebben hun hoofdkwartier in de Leopoldruimte. Dit is een complex van gebouwen uit het begin van de jaren 1990 meteen naast het Leopoldpark. Het Paul Henri Spaak-gebouw is het belangrijkste gebouw. Hier vind je de plenaire zaal waar de parlementsleden vergaderen. Het Altiero Spinelli-gebouw er meteen naast biedt onderdak aan de kantoren van de parlementsleden. Nog meer kantoren zijn er tenslotte in het Willy Brandt-gebouw en het József Antall-gebouw. Deze staan beide aan weerszijden van het 19e-eeuwse treinstation Brussel-Luxemburg. De treinen rijden er nu ondergronds.

Het Europees Parlement bezoeken

Een wandeling door het complex is natuurlijk al indrukwekkend genoeg, maar de Leopoldruimte biedt ook voorzieningen die speciaal gericht zijn op bezoekers. Het Parlamentarium, het bezoekerscentrum van het Europees Parlement, is je beste uitgangspunt. Hier worden tentoonstellingen over de EU en het Europees Parlement georganiseerd. Ook kun je er alles leren over de geschiedenis en de werking van de EU. Het Parlamentarium bevindt zich in het Willy Brandt-gebouw.

Het Parlamentarium wordt veel door schoolklassen bezocht

Het Parlamentarium wordt veel door schoolklassen bezocht, foto Alain Homsi (CC BY 2.0)

Verder heb je de mogelijkheid een rondleiding te volgen die één tot twee uur duurt. Is er op het moment van je rondleiding een vergadering in de plenaire zaal gaande, dan kun je deze ook nog eens bijwonen. Is er geen vergadering, dan zal de gids je door de zaal leiden. Afhankelijk van de beschikbaarheid, kan een ontmoeting met een Europarlementariër ook onderdeel van de rondleiding zijn. Wel moet je van tevoren te reserveren, wat kan via de website van het Europees Parlement.

Een lege plenaire zaal

Een lege plenaire zaal, foto door Robyn Mack (CC BY 2.0)

Wil je tenslotte als toeschouwer een plenaire vergadering bijwonen, dan is dit ook mogelijk. Hiervoor is het niet nodig een afspraak te maken. Houdt er wel rekening mee dat de parlementsleden natuurlijk niet voortdurend aan het vergaderen zijn. Voor de exacte tijden kun je het beste wederom de website van het Europees Parlement raadplegen.

Bereikbaarheid

kaart Europees Parlement Brussel

Op de kaart hierboven zijn het Paul Henri Spaak-gebouw (A op de kaart), het Altiero Spinelli-gebouw (B), het Willy Brandt-gebouw (C) en het József Antall-gebouw (D) aangegeven. Om het complex te bereiken kun je de metro nemen naar station Maalbeek (1) op lijnen 1 en 5. Sla nadat je het station verlaat linksaf de Trierstraat in en volg deze tot je bij de gebouwen aankomt.

Verder lezen

Bezienswaardigheden in de directe omgeving van het Europees Parlement zijn het Leopoldpark, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.