Het Jubelpark in Brussel

Van de vele parken van Brussel is het Jubelpark een van de mooiste. Dit grote park ligt in wat ook wel het Europese Kwartier van Brussel wordt genoemd. Het staat vol met grote, in de 19e eeuw gebouwde tentoonstellingshallen. Nu huisvesten deze hallen enkele vooraanstaande musea. Ook is het Jubelpark prima geschikt voor een ontspannen wandeling.

Het Jubelpark in Brussel

Het Jubelpark in Brussel, foto door Marc Ryckaert (CC BY 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Achtergrond en bezienswaardigheden

Het Jubelpark werd aangelegd in 1880 in opdracht van koning Leopold II om het 50-jarig bestaan van België te vieren. Ook werd er een Nationale Tentoonstelling georganiseerd, waarvoor er een begin werd gemaakt met de nog altijd overeind staande tentoonstellingshallen. Voor de in 1888 en 1897 in hetzelfde park georganiseerde wereldtentoonstellingen werden ze nog verder uitgebreid. Het meest in het oog springende bouwwerk, de centrale Triomfboog, werd door onenigheid tussen de koning en de regering over de kosten pas in 1905 voltooid.

De Triomfboog van dichtbij

De Triomfboog van dichtbij, foto door Val Choco (CC BY-SA 3.0)

De hoge kosten ten spijt, voor toeristen van vandaag de dag biedt deze Triomfboog een verbluffend zicht. Samen met de zuilengalerijen werd het ontworpen door Charles Girault, dezelfde Franse architect die verantwoordelijk is geweest voor het befaamde Grand Palais in Parijs. De Triomfboog kent drie doorgangen en bovenop staat een standbeeld van een strijdwagen met vier paarden dat de provincie Brabant symboliseert. Aan weerszijden aan de voet van de boog zijn standbeelden voor de overige provincies van België te bezichtigen.

Musea in het Jubelpark

De Triomfboog staat via de zuilengalerijen in verbinding met de indrukwekkende tentoonstellingshallen uit de 19e eeuw. Je vindt hier drie musea. Het grootste is het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, met militaire uitrustingen, wagens en zelfs vliegtuigen uit vele verschillende oorlogen. Autoworld, er tegenover, staat juist volledig in het teken van de geschiedenis van het automobiel met een verzameling van enkele honderden old-timers. Het Jubelparkmuseum, onderdeel van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, herbergt tenslotte kunstwerken en archeologische objecten uit voornamelijk de oudheid.

Overige gebouwen

Het grootste deel van de rest van het park bestaat uit aangename grasvelden, brede lanen met bomen en wandelpaden. Toch zijn er in de noordwestelijke hoek nog twee interessante gebouwen te vinden. Een ervan is de Grote Moskee van Brussel. Het werd oorspronkelijk als een gebouw in de Arabische stijl gebouwd voor de Nationale Tentoonstelling van 1880. In de tweede helft van de 20e eeuw werd het vervolgens geschonken aan de koning van Saoedi-Arabië die het om liet bouwen tot een moskee.

Tempel van de menselijke driften

Tempel van de menselijke driften, foto door Karmakolle

De kleine Tempel van de menselijke driften meteen naast de moskee huist een bas-reliëf van Jef Lambeaux, maar het is de tempel zelf die beroemder is dan het kunstwerk. De tempel is namelijk het eerste werk van Victor Horta die later een van de leidende architecten van de art nouveau zou worden.

Bereikbaarheid

kaart Jubelpark Brussel

Het Jubelpark (A op de kaart) ligt boven metrolijnen 1 en 5 met aan weerszijden een station, namelijk stations Schuman (1) en Merode (2). In het park zijn verder de Grote Moskee (B), de Triomfboog (C), het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (D), Autoworld (E) en het Jubelparkmuseum (F) aangegeven.

Verder lezen

Wil je meer lezen over de musea in het Jubelpark? Kijk dan verder naar mijn artikelen over Autoworld, het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.