Het Justitiepaleis van Brussel

Hoewel de Europese Unie talrijke grote kantorencomplexen in Brussel heeft, is het veel oudere Justitiepaleis toch veruit het grootste gebouw van de stad. Het is zelfs het grootste in de 19e eeuw voltooide gebouw ter wereld. Dit paleis is de hoofdzetel van zowel het gerechtelijk arrondissement van Brussel als van het Hof van Cassatie, het hoogste gerechtshof van België.

Het Justitiepaleis boven de daken van Brussel

Het Justitiepaleis boven de daken van Brussel, foto Erasmushogeschool Brussel (CC BY 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Het Justitiepaleis werd gebouwd tussen 1866 en 1883, een periode dat België als een van de jongste landen van Europa op zoek was naar een eigen identiteit. Een van de methoden om dit te verwezenlijken, was door de hoofdstad vol te laten zetten met monumentale bouwwerken. Architect Joseph Poelaert, ook bekend van de Koninklijke Muntschouwburg en de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, greep met het Justitiepaleis terug naar de architectuur van de Grieken en Romeinen en mengde deze met moderne stijlen. Het gerechtshof is hierdoor een van de beste voorbeelden van de in de 19e eeuw populaire eclectische stijl.

Binnenin het Justitiepaleis

Binnenin het Justitiepaleis, foto Uppploader (CC BY-SA 3.0)

Behalve een symbool voor het nieuwe België, is het Justitiepaleis ook een symbool voor de rechtspraak. Zo staat het paleis niet toevallig op de plaats van de oude Galgenberg waar gevangenen in het verleden publiekelijk veroordeeld werden. Daarnaast wilde Poelaert met de enorme afmetingen van het gebouw ook de absoluutheid van de rechtspraak onderstrepen. Voor wie geïnteresseerd is in de cijfers: het Justitiepaleis is 160 meter lang en 150 meter breed. De koepel is 104 meter hoog. Verder zijn er 27 grote hallen, 245 kleinere zalen en 8 binnenplaatsen.

Het Justitiepaleis bezoeken

Hoewel delen van het gebouw al zo lang in de steigers staan dat zelfs de steigers gerestaureerd moesten worden, verkeren grote delen van het Justitiepaleis in slechte staat. Het is niet geopend als toeristische attractie, maar wel mag je soms naar binnen om bijvoorbeeld de koepel van binnen te bekijken. Vraag hierna bij de portiers. Een andere manier het gebouw van binnen te bekijken is te zorgen dat je voor het gerecht komt door een strafbaar feit te begaan.

Onder de koepel

Onder de koepel, foto Jean Housen (CC BY-SA 3.0)

De stad Brussel heeft eens in de zoveel jaar plannen om het gebouw geschikt te maken voor musea, maar hier is tot op heden niets van gekomen. Jammer, want dit zou van het Justitiepaleis een populaire toeristische trekpleister maken.

Bereikbaarheid

kaart Justitiepaleis Brussel

Het Justitiepaleis (A op de kaart) is bereikbaar met zowel de metro als de tram. Metrostation Louiza (1) op lijnen 2 en 6 ligt slechts twee straten van het gebouw verwijderd. Tramlijnen 92 en 93 op halte Poelaert (2) stoppen voor de deur.

Praktische informatie

Benieuwd welke andere toeristische attracties Brussel zoal te bieden heeft? Kijk dan eens naar deze lijst van bezienswaardigheden in de stad.