Het Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel is een van de meest statige en indrukwekkende gebouwen van de stad. Het is het werkpaleis van koning Filip en ligt tegenover het Belgische parlement aan de andere kant van een groot park. Tijdens de zomer is het gedeeltelijk opengesteld voor het publiek.

Het Koninklijk Paleis van Brussel

Het Koninklijk Paleis van Brussel, foto Alessia Tavcar (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Het Koninklijk Paleis gaat terug naar het begin van de 19e eeuw. België vormde toen samen met Nederland en Luxemburg één land, namelijk het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Dit land kende twee hoofdsteden, Amsterdam en Brussel, waar koning Willem I afwisselend telkens één jaar verbleef.

Wat de koning echter als een groot probleem beschouwde was dat Brussel op dat moment niet over een passend paleis beschikte. Het oude onderkomen van de hertogen van Brabant was al in 1731 afgebrand. Hij gaf daarom opdracht voor de bouw een nieuw paleis in Brussel dat een koning waardig zou zijn. Dit paleis kwam uiteindelijk na veel architecten en geldproblemen gereed in 1829. Toch zou de Nederlandse koning er niet lang van genieten. Al in het jaar erop volgde namelijk de Belgische Opstand waarbij België zich afscheidde van Nederland. Voor Leopold I die vervolgens tot eerste koning van België gekroond werd, pakte het juist wel goed uit. Hij kreeg een gloednieuw paleis tot zijn beschikking.

Een deel van de Troonzaal

Een deel van de Troonzaal, foto Marc Ryckaert (CC BY-SA 4.0)

Tijdens de regeerperiode van zijn zoon en opvolger Leopold II (1865-1909) werd het paleis nog grondig uitgebreid. Zo werd de beschikbare oppervlakte verdubbeld en werden er een troonzaal en een grote trap toegevoegd. Ook werd de ietwat sobere façade van de Nederlandse koning Willem I vervangen door een monumentale gevel.

Bezienswaardigheden

Binnenin het Koninklijk Paleis kun je een groot aantal zalen bezichtigen. De Troonzaal met bas-reliëfs van de beeldhouwer Auguste Rodin die de Belgische provincies voorstellen is zeker een hoogtepunt. Ook de Spiegelzaal is erg bijzonder. Het plafond van deze zaal is bekleed met de dekschilden van 1,4 miljoen Thaise juweelkevers. Verder zijn er talloze zalen met een historische betekenis, zoals de Goyasalon met wandtapijten die een geschenk van de Spaanse koningin zijn, de Vaassalon die nog stamt uit de tijd van koning Willem I en de Blauwe Salon die uitgerust is met borden, glazen en bestek uit de 19e eeuw.

Het paleis bezoeken

Het paleis is het grootste deel van het jaar in gebruik voor staatsbezoeken, het ontvangen van ambassadeurs en talloze andere recepties. Tijdens de zomer worden veel van de zalen echter opengesteld voor het publiek. De exacte data verschillen ieder jaar, maar meestal is het van halverwege juni tot begin september. Om niet voor een dichte deur te komen, kun je het beste voor je bezoek even de officiële website raadplegen.

Bereikbaarheid

kaart Koninklijk Paleis Brussel

Door de centrale ligging van het Koninklijk Paleis (A op de kaart) is het eenvoudig te bereiken. Je kunt metrolijnen 2 en 6 nemen naar station Troon (1) of lijnen 1 en 5 naar station Park (2). Tramlijnen 92 en 93 stoppen ook vlakbij op halte Paleizen (3) vanaf je zo naar het paleis loopt.

Verder lezen

Andere toeristische trekpleisters in de buurt van het Koninklijk Paleis zijn de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis. Al met al een koninklijke buurt dus.

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.