Het Leopoldpark in Brussel

Altijd al willen weten waar de leden van het Europese Parlement hun lunchpauze doorbrengen? Breng dan eens een bezoek aan het Leopoldpark. Dit kleine stukje groen in de stijl van een Engels landschapspark is niet alleen bijzonder aangenaam, maar staat ook nog eens vol met historische gebouwen. Het ligt in het zuiden van het Europese Kwartier niet ver van het Jubelpark.

Het Leopoldpark in Brussel

De Triomfboog van dichtbij, foto door Ben2~commonswiki (CC BY-SA 3.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Het Leopoldpark is een overblijfsel van een middeleeuws domein in de vallei van de Maalbeek. Deze beek werd in de loop van de tijd overwelfd en stroomt nu onder de straten van Brussel door. De vijver in het Leopoldpark is een van de weinige plaatsen waar de beek nog zichtbaar is. Van het middeleeuwse domein is verder de Eggevoorttoren uit de 15 eeuw bewaard gebleven. Deze toren is vandaag de dag in het park te bezichtigen.

Halverwege de 19e eeuw werd het park toegekend aan een zoölogische sociëteit. Het werd omgevormd in de Engelse stijl, waarin de natuur meer de vrije hand heeft en er in tegenstelling tot in de Franse stijl nauwelijks sprake is van symmetrie. Ook introduceerde de sociëteit enkele exotische plant- en diersoorten. Toch bleken deze activiteiten niet populair bij het publiek. Voor de viering van het 50-jarig bestaan van België werd de tuin daarom overgedragen aan de stad Brussel. De naam van het park werd toen veranderd in Leopoldpark, naar de Belgische koning Leopold.

Een van de oude universiteitsgebouwen

Een van de oude universiteitsgebouwen, foto door Ben2~commonswiki (CC BY-SA 3.0)

In de jaren rond 1900 mocht vervolgens het Solvay-instituut van de Vrije Universiteit van Brussel zich in het park vestigen. De school verhuisde weer in 1919. Tegenwoordig zijn veel van de oude universiteitsgebouwen in gebruik door de Europese Unie. Verder is in het zuiden van het park het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en in het westen het Europees Parlement.

Bezienswaardigheden in het park

Behalve een prachtige Engelse tuin met oosterse platanen, kun je tegenwoordig in de vijver ook talloze wilde eenden, reigers, waterhoenen en nijlganzen bekijken. Van de oorspronkelijke gebouwen van het Solvay-instituut zijn verder de in eclectische stijl gebouwde bibliotheek, het voormalige instituut van de anatomie en de handelsschool erg mooi om te zien. Bedenk wel dat deze gebouwen niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Bereikbaarheid

kaart Leopoldpark Brussel

Het Leopoldpark (A op de kaart) ligt in het Europese Kwartier. Met het openbaar vervoer ligt metrostation Schuman (1) op lijnen 1 en 5 het meest voor de hand. Volg vanaf de rotonde de Froissartstraat en neem daarna de tweede straat rechtsaf. Het gebouw van de Europese Unie (B) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (C) zijn ook op de kaart aangegeven.

Verder lezen

Enkele attracties in de directe nabijheid van het Leopoldpark zijn het Europees Parlement, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen en de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten.