Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Oorlogen blijven ondanks hun verwoestende karakter toch bijzonder fascinerend. Ook België heeft talloze oorlogen ondergaan en in het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis kunt je er alles over te weten komen. Het museum is gratis toegankelijk en ligt in het Jubelpark.

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, foto Romaine (CC BY-SA 4.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Het museum ontstond als onderdeel van de wereldtentoonstelling van 1910 die dat jaar in Brussel gehouden werd. In dit oorspronkelijke Museum van het Leger waren toen bijna duizend voorwerpen van de Belgische strijdkrachten vanaf 1830 te bezichtigen. Door grote populariteit bleef het ook na de wereldtentoonstelling overeind staan. Het is vandaag de dag, weliswaar in flink uitgebreide vorm, nog altijd te vinden in dezelfde tentoonstellingshallen in het Jubelpark.

Wat is er te zien en te doen?

Het museum kent zeer uitgebreide collecties. Erg geliefd bij bezoekers zijn vanzelfsprekend de verzamelingen van militaire vliegtuigen en tanks. Zo heeft het museum bijvoorbeeld meer dan 300 oude tanks in beheer die wisselend in de zalen tentoongesteld worden. Hoewel de Belgische strijdkrachten centraal staan, komen ook enkele andere Europese landen aan bod.

Vliegtuigen in het museum

Vliegtuigen in het museum, foto Istvan Vizi (CC BY-SA 3.0)

Er zijn tevens uitgebreide collecties aan de beide Wereldoorlogen gewijd. Zo is er in het museum zelfs een loopgraaf uit de Eerste Wereldoorlog nagebouwd en kun je veel leren over de technologische ontwikkelingen van onder meer machinegeweren en artillerie. Verder zijn er films en geluidsfragmenten die een beter beeld scheppen van België tijdens de Tweede Wereldoorlog. De nadruk blijft echter ook in deze collectie liggen op de strijdkrachten en de oorlogsvoertuigen.

Het Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis kent daarnaast tevens kleinere maar minstens zo boeiende tentoonstellingen. Je kunt bijvoorbeeld een uitgebreide verzameling middeleeuwse wapenuitrustingen bekijken. Uit de Franse Tijd zijn er muziekinstrumenten en informatie over militaire muziek bewaard gebleven. De uniformen en wapens van de 19e-eeuwse collectie zijn ook erg leuk. Ze zijn namelijk nog altijd te bekijken in de originele houten museumkasten van meer dan een eeuw geleden.

Een oudere collectie

Een oudere collectie, foto sn6200 (CC BY 2.0)

Aan het museum is tenslotte nog een kleine bibliotheek met archieven verbonden, maar deze is vooral gericht op hen op zoek naar achtergrondinformatie. Voor de meeste toeristen zal een middagje rondlopen tussen de oude vliegtuigen, loopgraven en tanks zonder meer voldoende zijn.

Bereikbaarheid

kaart Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis Brussel

Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (A op de kaart) is een van de musea in het Jubelpark. Je kunt het bereiken door metrolijnen 1 of 5 te nemen naar station Schuman (1) of station Merode (2). Het museum staat vervolgens meteen naast de Triomfboog.

Verder lezen

Kijk ook eens op de officiële website van het museum. Andere musea in het Jubelpark zijn Autoworld en de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis.