Het standbeeld van Manneken Pis

Hoewel er heel wat standbeelden van koningen en hertogen in Brussel staan, moeten deze het wat populariteit betreft toch afleggen tegen een klein plassend jongetje. Manneken Pis in de historische binnenstad enkele straten bij de Grote Markt vandaan, is verreweg een van de meest bekende symbolen van de Belgische hoofdstad. In dit artikel vertel ik je in het kort meer.

Het standbeeld van Manneken Pis

Het standbeeld van Manneken Pis, foto door Thomas Deppe (CC BY-ND 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Het kleine, slechts 58 centimeter hoge standbeeld gaat veel verder de geschiedenis in dan de meeste toeristen denken. Het dook al in 1452 op in de historische geschriften van Brussel, waarin een klein beeldje bij een fontein op exact de huidige locatie wordt vermeld. Het is alleen onduidelijk hoe het beeldje er toen uitzag.

Het is er altijd een drukte van jewelste

Het is er altijd een drukte van jewelste, foto door kristofarndt (CC BY-ND 2.0)

Het huidige beeld werd in 1619 ontworpen door Hiëronymus Duquesnoy de Oudere. Hij maakte het in opdracht van het stadsbestuur als versiering van de al bestaande fontein. De plassende Manneken Pis is daarna door de eeuwen heen onlosmakelijk verbonden geraakt met Brusselse legendes. Zo zou Manneken Pis de stad al talloze malen gered hebben door grote branden uit te plassen.

Ook is het beeldje in bijna vier eeuwen tijd vele malen gestolen of ontvoerd, zoals de inwoners van Brussel het graag verwoorden. De meest recente ontvoering was in 1965, waarna Manneken Pis in stukken weer teruggevonden werd. Tegenwoordig staat er daarom een nieuwer afgietsel van het beeld op de fontein. Het oude, gerestaureerde beeld is te bezichtigen in het Broodhuis aan de Grote Markt. De meest gedenkwaardige diefstal was echter die door dronken Franse soldaten halverwege de 18e eeuw. De Franse koning Lodewijk XV maakte zich er zo kwaad over, dat hij het beeldje een klein kostuum van met goud ingelegd brokaat schonk.

Aangeklede Manneken Pis

Een aangeklede Manneken Pis, foto door Filip Maljković (CC BY-SA 2.0)

Kostuums van Manneken Pis

De traditie van verschillende kostuums voor Manneken Pis begon echter niet met koning Lodewijk XV, maar reeds in 1698. De gouverneur van de Zuidelijke Nederlanden schonk het beeld toen een fraai kostuum ter gelegenheid van de feestelijkheden die de gilden van Brussel hadden georganiseerd. Sindsdien is zijn garderobe uitgebreid tot ruim 900 verschillende kostuums die in het Broodhuis bewaard worden. Op 36 vaste data in het jaar voorziet de persoonlijke kamerheer van Manneken Pis het beeldje van een kostuum. De exacte data kun je bekijken op de website van de stad Brussel.

Bereikbaarheid

kaart Manneken Pis Brussel

Manneken Pis (A op de kaart) is te vinden op de kruising van de Stoofstraat en de Eikstraat midden in het historische centrum van Brussel. Het ligt op loopafstand van de Grote Markt (1), vanaf waar je de Karel Bulsstraat kunt nemen die overloopt in de Stoofstraat. De dichtstbijzijnde tramhalte is Anneessens (2) op lijnen 3, 4, 31 en 32. Kies vanaf hier de Bogaardenstraat en sla daarna linksaf de Stoofstraat in.

Verder lezen

Enkele attracties meteen in de nabijheid zijn de Grote Markt, het Museum van Cacao en Chocolade en het stadhuis van Brussel. Kijk verder ook eens naar mijn overzicht van alle bezienswaardigheden van Brussel.