Museum van Cacao en Chocolade

België staat bekend om heerlijke pralines, truffels en vele andere chocoladesoorten. Wil je meer over Belgische chocolade te weten komen? Breng dan eens een bezoek aan het Museum van Cacao en Chocolade. Hier wordt je alles verteld over de geschiedenis en productie van chocola. Het kleine museum is te vinden in een zijstraat van de Grote Markt van Brussel.

Het Museum van Cacao en Chocolade

Het Museum van Cacao en Chocolade, foto Musée du Cacao et du Chocolat (CC BY-SA 2.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Geschiedenis en achtergrond

Chocolade is vanuit de culturen van de Azteken en de Maya’s via Spanje en Frankrijk uiteindelijk in België terechtgekomen. Al gauw werd de chocola hier in verschillende fantasierijke vormen verkocht, met als bekroning de uitvinding van de praline in 1912. Het was ook rond deze tijd dat verschillende Brusselse chocolatiers, oftewel makers van pralines en andere lekkernijen met chocolade, hevig met elkaar concurreerden.

Een chocolatier in actie

Een chocolatier in actie, foto Musée du Cacao et du Chocolat (CC BY-SA 2.0)

Een van de bekendste chocolatiers was Joseph Draps. In 1926 lanceerde hij Godiva wat later uitgroeide tot een wereldwijd chocolademerk. Het was uiteindelijk in 1998 dat zijn kleindochter Gabrielle Draps een klein museum gewijd aan chocolade opzette in de binnenstad van Brussel. Sinds 2005 is dit Museum van Cacao en Chocolade gevestigd in huis De Valck, een historisch pand uit 1697 dat oorspronkelijk dienst deed als een brouwerij.

Wat is er te zien en te doen?

Hoewel niet al te groot, is het museum toch erg leuk voor iedereen die meer over chocolade wil leren. Zo tref je er veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van chocola aan. Ook leer je hoe chocolade veranderde van de vloeibare vorm zoals de Azteken het kenden, tot de gestolde vorm van vandaag de dag. Vanzelfsprekend wordt er in het museum veel aandacht besteed aan de Belgische chocoladesoorten.

Hier is de chocola nog vloeibaar

Hier is de chocola nog vloeibaar, foto Musée du Cacao et du Chocolat (CC BY-SA 2.0)

Daarnaast zijn er films over het volledige productieproces, dus van de cacaoboom tot de uiteindelijke chocolade die in de winkels ligt. Om het voor de bezoekers nog leuker te maken, worden ook machines tentoongesteld die gebruikt worden voor het smelten en mengen van chocola. Het hoogtepunt tenslotte is een chocolatier die in het museum aan het werk is en laat zien hoe pralines gemaakt worden. Proeven van deze bekende Belgische lekkernij zit natuurlijk ook bij een bezoek inbegrepen.

Kijk voor de openingstijden even op de website van het museum.

Bereikbaarheid

kaart Museum van Cacao en Chocolade Brussel

Het Museum (A op de kaart) ligt aan de Guldenhoofdstraat, een zijstraat van de Grote Markt. Het is prima te bereiken vanaf het station Brussel Centraal (1) waar ook metrolijnen 1 en 5 stoppen, of vanaf de tramhalte bij het beursgebouw (2) waar tramlijnen 3, 4, 31 en 32 stoppen.

Verder lezen

Op zoek naar nabije bezienswaardigheden om een bezoek aan het museum mee te combineren? Kijk dan eens naar het prachtige stadhuis van Brussel of naar het standbeeld van Manneken Pis.