Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, een plaats in het noorden van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevat de graven van de koninklijke familie van België. De kerk staat net buiten het Domein van Laken waar zich de koninklijke paleizen bevinden. Samen met de aangrenzende en eeuwenoude begraafplaats vormt het een fascinerende toeristische attractie.

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken, foto door Karlunun (CC BY-SA 4.0)

Foto van een hotelkamer

Ga je op reis naar Brussel en zoek je nog een hotel in de stad? Bespaar dan geld door ruim van tevoren te boeken. Voor een overzicht van de prijzen en het aanbod, raad ik aan te kijken naar de hotels in Brussel op Booking.com.

Achtergrond en bezienswaardigheden

De kerk werd gebouwd ter ere van de vroegtijdige dood van Louise Marie in 1850, echtgenote van koning Leopold I. Het was de koning zelf die de eerste steen van de kerk legde en hiervan vindt u nog een gedenkplaat op de vloer in het hoogkoor. Architect Joseph Poelaert, bekend van het later gebouwde Justitiepaleis, voorzag de Onze-Lieve-Vrouwekerk verder van een zeer gedetailleerde, neogotische stijl. Het portaal en de 74 meter hoge toren werden in 1908 nog verder uitgewerkt door de Duitse architect Friedrich von Schmidt.

Het graf van koning Leopold I

Het graf van koning Leopold I, foto door Michel wal (CC BY-SA 3.0)

Binnenin kun je een permanente exhibitie over Jozef Cardijn bezichtigen. Dit was een spraakmakende Belgische kardinaal die onder andere de Katholieke Arbeidersjeugd oprichtte in 1925. Het praalgraf van Cardijn is eveneens in de kerk te bekijken. Nog meer graven vind je in de crypte van de kerk, waar leden van de Belgische koninklijke familie bijgezet zijn. Opvallend is de achteringang van deze crypte die speciaal voor koning Leopold I gebouwd werd. Hij wilde als overtuigd protestant na zijn dood namelijk niet door de kerk heen. Andere interessante bezienswaardigheden zijn een Mariabeeld uit de 13 eeuw en een doopvont uit 1754.

Begraafplaats van Laken

Kunt u na een bezoek aan de crypte niet genoeg van fascinerende graven krijgen? Neem dan een kijkje op de aangrenzende begraafplaats. Deze is veel ouder dan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en stamt uit de middeleeuwen. Het is tevens de oudste nog in gebruik zijnde begraafplaats van Brussel en is vooral bekend als laatste rustplaats van talloze Belgische architecten, burgemeesters, dichters, doktoren, militairen en politici. Door ruimtegebrek werden er vanaf de 19e eeuw ook ondergrondse grafgalerijen aangelegd, maar dit uitgebreide tunnelstelsel is door instortingsgevaar niet meer voor bezoekers toegankelijk.

Bereikbaarheid

kaart Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken

De Onze-Lieve-Vrouwekerk (A op de kaart) bevindt zich in Laken in het noorden van Brussel. Vanaf tramhalte Prinses Clementina (1) op lijnen 62 en 93 kun je de kerk al zien en er zo naar toe lopen. Neem je de iets snellere metro naar station Bockstael (2) op lijn 6, dan kun je via de Leopold I-straat langs het kerkhof naar de kerk lopen.

Verder lezen

Kijk voor de openingstijden even op de website van de kerk. Voor overige bezienswaardigheden van Brussel kun je dit overzicht bekijken.